Regulace náhradního mateřství v ČR: expertní názor. Regulation of surrogacy in the Czech Republic: expert opinion

Obsah hlavního článku

Hana Konečná
Pavel Charamza
Lukáš Prudil
David Rumpík
Roman Svatoš

Abstrakt

Abstract: Interest in surrogacy in the world is growing, almost pushing out interest in adoptions. Due to the increasing interest in the procedure, the problems arising from non-regulation and the international dimension of the procedure – the Czech Republic is a very important destination for patients from all over the world for good access to assisted reproductive procedures – is necessary to legally anchor the surrogacy. This text is one of the key results of the three-year research project Surrogate motherhood in the Czech Republic: legal, psychosocial and ethical analysis, which aimed to identify and analyze problems related to surrogacy in Czech legislation.

 

Abstrakt: Zájem o náhradní mateřství ve světě roste geometrickou řadou, téměř vytlačuje zájem o adopce. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o proceduru, k problémům vyplývajícím z neregulace a vzhledem k mezinárodní dimenzi procedury – ČR je velmi významnou destinací pro pacienty z celého světa pro dobrý přístup k procedurám asistované reprodukce s dárcovskými gametami – je nutné náhradní mateřství legislativně ukotvit. Předložený text je jedním z klíčových výsledků tříletého výzkumného projektu Náhradní mateřství v ČR: právní, psychosociální a etická analýza, jehož cílem bylo identifikovat problémy související s procedurou, analyzovat je a na základě analýz poskytnout nejlepší možné odborné podklady pro ukotvení nebo zamítnutí institutu „náhradního mateřství“ v české legislativě.

Podrobnosti článku

Jak citovat
Konečná, H., Charamza, P., Prudil, L., Rumpík, D., & Svatoš, R. (2020). Regulace náhradního mateřství v ČR: expertní názor. Regulation of surrogacy in the Czech Republic: expert opinion. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 10(1), 1–14. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/193
Sekce
Články