Hodnota života z pohledu katolické teologie

Obsah hlavního článku

Ondřej Lehký

Abstrakt

Abstrakt: Jaká je hodnota lidského života? Článek poukazuje na hodnotu člověka jako Božího obrazu. Zabývá se problematikou posvátnosti lidského života, problém smrti a věčného života, otázkou lidské svobody a svobodného jednání. Chápe svědomí jako podstatný element pro poznání mravní pravdy o světě, mravního zákona vepsaného Bohem. Jedná se o soud rozumu, kterým lidská bytost poznává mravní jakost konkrétního činu. Autor poukazuje na vztah rozumu a víry a poznatelnost Boží pravdy skrze lidský rozum a lidské svědomí. Teprve prostřednictvím této optiky pak lze chápat správně hodnotu lidského života a hodnotu lidských činů.

Abstract: What is the value of human life? This article points to human value as the value of God's image. It deals with the issue of the sanctity of human life, the problem of the death and the eternal life, the question of human freedom and free agency. Theological view finds out the conscience as an essential element of understanding of the moral truth about the world, a law written by God. This is a judgment of reason throw which the human being recognizes the moral quality of a concrete act. The author points to the relationship between reason and faith and cognizable God's truth through human reason and human conscience. Only through this lens can be understood correctly the value of human life and the value of human acting.

 

Podrobnosti článku

Jak citovat
Lehký, O. (2014). Hodnota života z pohledu katolické teologie. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 3(3), 13–24. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/56
Sekce
Články
Biografie autora

Ondřej Lehký