Transplantace orgánů – etické a právní aspekty

Obsah hlavního článku

Adam Doležal

Abstrakt

Abstrakt

Autor se v tomto článku upozorňuje na problémy související s transplantacemi, současnými zásadami, které provázejí transplantační operace, a některými úskalími právní úpravy. Kromě právní analýzy je řešena i etická analýza tohoto palčivého problému.  V textu se tak autor zabývá zejména lidskou důstojností, rovností, autonomií vůle, spravedlností a právem na život a na zdraví a jejich interpretačním rámcem v kontextu s transplantacemi.  V závěru poukazuje článek na filosofickou problematičnost stanovení kritéria pro určení smrti, což dopadá na současnou transplantační praxi.  

Abstract

Author in this article deals with issues related with organ transplantation and current leading principles in transplant laws and ethics. In this paper author analyzes issues of human dignity, equity, justice, autonomy, right to life and right to health and their context in transplant ethics.  Finally this article shows some philosophical issues concerning the correct definition and standard for human death and closely connected questions with organ transplantation.

 

Podrobnosti článku

Jak citovat
Doležal, A. (2014). Transplantace orgánů – etické a právní aspekty. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 4(1), 30–47. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/63
Sekce
Články