K právním a etickým problémům spojeným s narozením těžce malformovaného jedince

Obsah hlavního článku

Miroslav Mitlöhner

Abstrakt

Abstrakt

 Moderní lékařské diagnostické metody umožňují zjištění vážného postižení plodu. Přesto dochází k narozením těžce malformovaných jedinců, neschopných bezprostředně nebo do budoucna uvědoměle využívat faktického stavu své biologické existence.

Prezentuje se názor, že u novorozenců s takto vážnými malformacemi by mělo být přípustné upustit od úsilí o záchranu života i při naději na přežití, jsou-li malformace tak závažné, že vylučují do budoucna možnost smysluplné a uvědomělé lidské existence.

Mělo by však jít o mimořádnou situaci, které je třeba předcházet především zabezpečením takové úrovně prenatální péče a zdravotnické výchovy, aby se prakticky možnost donošení a porodu těžce malformovaného jedince vyloučila.

 

Abstract

Modern medical diagnostic methods allow the detection of serious birth defects. Yet there are born severely malformed individuals who are unable (immediately or in the future) to use consciously actual state of their biological existence.

There is opinion that it should be possible to abandon the effort to save lives (even when there is a chance of survival) when the malformations of the neonates are so severe that they exclude the future possibility for meaningful and conscious human existence.

However, this should be a rare situation which should be avoided mainly by ensuring such a level of prenatal care and health education that the practical possibility of a full-term birth of severely malformed individuals would be excluded.  

Podrobnosti článku

Jak citovat
Mitlöhner, M. (2014). K právním a etickým problémům spojeným s narozením těžce malformovaného jedince. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 4(1), 48–54. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/64
Sekce
Články