Náhradní mateřství v právní praxi

Obsah hlavního článku

Dagmar Císařová
Olga Sovová

Abstrakt

Abstrakt:  Článek si klade za cíl poskytnout interdisciplinární pohled a přehled o aktuální právní problematice náhradního mateřství. Příspěvek poukazuje na skutečnost, že nezakotvení náhradního mateřství v současné právní úpravě, zejména soukromého práva, přináší zásadní problémy nejen v oblasti práva, ale i v životě fyzických osob. Náhradní mateřství je diskutováno z pohledu ústavního pořádku, soukromého práva a možné trestní odpovědnosti za neoprávněné nakládání s lidským tělem. V závěru jsou diskutovány návrhy de lege ferenda.

Abstract: The article aims to provide interdisciplinary insights and an overview of topical legal issues of surrogacy. The paper points out the fact that the surrogacy is not settled in the up-to–date legal regulation, especially in private law, which introduces major problems not only in the field of law, but also in the lives of persons. The surrogacy is discussed from the perspective of constitutional order, private law and possible criminal responsibility for the unauthorized use of human body. Conclusion is devoted to proposals de lege ferenda.

Podrobnosti článku

Jak citovat
Císařová, D., & Sovová, O. (2015). Náhradní mateřství v právní praxi. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 5(2), 13–24. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/93
Sekce
Články

Reference

LOJKOVÁ, J. Náhradní mateřství: Mater et pater semper incerti sunt? Rigorózní práce. Brno: Právnická fakulta, Masarykova univerzita, 2010/2011.

JELÍNEK, J. a kol. Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou. 5. vydání podle stavu k 1. 11. 2014. Praha: Leges, 2014

PILKA, L. et al. Surogátní mateřství – názory a literární praxe. Česká gynekologie. 2009, č. 2

ŠÁMAL, P. – NOVOTNÝ, O. – GŘIVNA, T. – HERCZEG, J. – VANDUCHOVÁ, M. – VOKOUN, R. a kol. Trestní právo hmotné. 7. přepracované vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2014.