Právo pandemie covidu-19: náčrt celkového obrazu. Law of the Covid-19 Pandemic: A Sketch of the Whole Picture

Obsah hlavního článku

Filip Křepelka

Abstrakt

Abstrakt: (Očíslované odstavce odkazují na kapitoly článku)

/1/ Covid-19 ovládl v roce 2020 celou Zemi. Jen málo zemí zůstává ušetřeno. Navzdory bezprecedentním omezením se touto nemocí nakazilo osmdesát milionů lidí a téměř dva miliony lidí zemřely. Zaslouží si tedy označení pandemie. Česko úspěšně čelilo první vlně na jaře, ale na podzim čelila obrovské druhé vlně, pročež  nemoc kazí Vánoce. Článek přináší ucelený přehled právních aspektů pandemie Covid-19 a zároveň zvažuje zjevné sociální, ekonomické, politické a psychologické aspekty. Zásadní význam má v Česku protiepidemická reakce. Nicméně komparativní a integrační perspektiva ji obohacuje.

/2/ Zdravotnické právo a bioetika věnovaly v posledních desetiletích omezenou pozornost protiepidemickým opatřením. Primárně jsme si vzpomněli na minulé epidemie: mor, choleru a konečně na „španělskou“ chřipku před sto lety a pak na zákonná opatření a léky.

/3/ Covid-19 jako nová nemoc byl neznámý. Objevujeme ji postupně. Bohužel, následky nemoci jsou matoucí. Mnoho pacientů nevykazuje žádné příznaky nebo trpí mírnými a středně závažnými příznaky, které jsou typické pro jiná běžná onemocnění. Ostatní, většinou starší a komorbidní, potřebují hospitalizaci, včetně intenzivní péče. Statistiky jsou neúplné, zejména co se týče latence Covid-19. Není divu, že za těchto podmínek se názory na závažnost této nemoci výrazně rozcházejí i mezi lékaři a dalšími odborníky, nemluvě o široké veřejnosti. Tento nesouhlas podkopává účinnou vládní reakci.

/4/ Pandemie vyvolává řadu otázek týkajících se zdravotnických zákonů a jejich aplikace. Trasování kontaktů, karantény, izolace a povinná léčba jsou na prvním místě. Dostupné testování je nezbytné. Země potřebovaly mobilizovat své zdravotnické pracovníky, kteří se potýkají s extrémní a chronickou přepracovaností. Ochranného materiálu byl nedostatek, avšak zmírněný jeho kontrolou. Dostupná léčiva zmírňují závažné symptomy v nouzových režimech. Zásadní význam má odpovídající koordinace zdravotní péče a její dostatečné financování. Nová nakažlivá nemoc vyžaduje rychlý výzkum. Vývoj vakcín se urychlil a začneme diskutovat o pravidlech distribuce a případných benefitech, pokud by povinné očkování nebylo proveditelné. Dokonce i pohřby lidí zesnulých kvůli Covid-19 čelily hygienickým omezením.

/5/ Covid-19 jako nemoc, resp. protiepidemická opatření nicméně postihují celou společnost a hospodářství většiny národů. Země zavedly, uvolnily a znovu zavedly bezprecedentní omezení. Omezení potlačovala mezinárodní a omezovala vnitrostátní mobilitu. I návštěvy v místním prostředí podléhají omezením. Somatické distancování omezí nákazu. Zakrývání dýchacích cest se stalo obligatorním. Globální ekonomika trpí náhlými změnami, zejména doprava, hotelnictví, restaurace, kultura či sport. Podniky čelí obrovským ztrátám, zatímco lidé trpí nezaměstnaností. Země zmírňují ostré ekonomické důsledky kompenzacemi, které se však stávají zátěží pro veřejné rozpočty. Školy se na týdny a měsíce zavíraly a pandemie tak spustila celosvětový vzdělávací experiment se vzdáleným vzděláváním.

/6/ Mnoho zemí, včetně Česka, zavedlo a prodloužilo stav nouze. Pandemie jako stav nouze přispěla k dominanci výkonné moci. Parlamentní kontrola se omezila. Další měsíce nicméně ukazují meze legitimity exekutivní normotvorby. Plédujeme proto za lex / codex Covid-19. Pandemie odhaluje nelehký vztah mezi odborností a politikou. Protidemická reakce je ze své podstaty politická, zejména pokud s ní lékaři a další vědci nesouhlasí, a široká veřejnost má mnoho názorů. Země některé volby odložily a povolily distanční hlasování Navzdory regionálním rozdílům je reakce v Česku homogenní, a to na rozdíl od federací a velkých lidnatých zemí.

/7/ Pandemie Covid-19 vyvolala neplánovanou soutěž dvou stovek zemí v několika oborech: v míře infekcí, ve výkonnosti zdravotní péče odrážející se v míře úmrtnosti a v řešení socioekonomických problémů způsobených pandemickými a protiepidemickými omezeními. Západ ve srovnání s Dálným východem, kde nemoc vznikla, selhal. Česko uspělo na jaře, ale již nikoliv na podzim. Diskutujeme rozdílné projevy mužských a ženských vůdců. Pandemie otřásá mezinárodními vztahy. Při pojednávání zákonů týkajících se Covid-19 můžeme diskutovat o konkurenci právních systémů. Česko trpí přetrvávajícím formalismem, nihilismem a labilitou svého práva ovlivněnou protichůdnými impulzy ze zahraničí. Nouze odhaluje jejich nedostatky. Světová zdravotnická organizace se dostala do centra pozornosti. Evropská unie, která již čelí několika souběžným krizím, připomíná komorbidního pacienta, který často podléhá těmto i jiným nemocem. Nadnárodní technokraté těžko mohou převzít problematiku veřejného zdraví.

/8/ Země řeší pandemii Covid-19 bezprecedentními omezeními. Mnozí volají po jejich poměřování se základními právy a hospodářskými svobodami v přeshraničním pohybu. Pandemie Covid-19 představuje nové výzvy pro rovnost a spravedlnost vyvolané karanténami, izolacemi, mobilitou a případným očkováním. Svoboda slova je pro diskusi nezbytná, i když se množí spekulace, konspirační teorie a odhaluje se sobectví. Pandemie Covid-19 zpochybňuje naše pojetí rovnosti kvůli omezením uplatňovaným na pacienty a podezřelé a na druhé straně kvůli případným imunitním výsadám. Budeme diskutovat úlohu ústav, mezinárodních katalogů základních práv a mezinárodních smluv liberalizujících obchod a mobilitu, o soudech, které rozhodují o právech a svobodách jednotlivců a o právnících v době tohoto druhu nouze.

/9/ Boj s pandemií Covid-19 vyžaduje omezení a sankcionování chování, která jsou již rok standardem. Česko kombinuje hrozbu přísnými sankcemi s pasivitou. Západ se zdráhá zasahovat do soukromí. Pandemie nemá obdoby, pokud jde o její dopad na blahobytnou a hedonistickou společnost, kde se mnoho lidí podílí na zbytných hospodářských činnostech, které jsou omezeny pandemií a souvisejícími omezeními. Pandemie Covid-19 bohužel stupňuje existující společensko-politické napětí, což brání snaze chránit veřejné zdraví jako konkretizaci veřejného zájmu. Budeme zpochybňovat převládající liberalismus v politice a individualismus v západní společnosti. Vymýcení choroby se zdá být nepravděpodobné a stádní imunita sporná. Mnozí vnímali změnu klimatu jako nejzávažnější a v posledních letech vyhlásili stav nouze. Pandemie by mohla vyvolat nepokoje, války nejsou nepravděpodobné.

Abstract: (Numbered paragraphs refer to chapters of the paper)

/1/ Covid-19 got the entire Earth in a grip in the year 2020. Few countries remain spared. Despite unprecedented restrictions, eighty million people contracted the disease, and almost two million people died. It thus deserves to be labelled pandemic. Czechia successfully countered the first wave in spring but faced an immense second wave in autumn, and the disease spoils Christmas. The paper delivers a comprehensive overview of the legal aspects of the Covid-19 pandemic while considering apparent social, economic, political, and psychological aspects. Anti-epidemic response in Czechia is crucial.  Nevertheless, a comparative and integrationist perspective enriches it.  

/2/ Medical and healthcare law and bioethics paid limited attention to anti-epidemic measures in the last decades. We primarily remembered the past epidemics: plagues, cholera, and the last “Spanish” flu one century ago and then legal measures and medicine.  

/3/ As a new disease, Covid-19 was unknown. We discover it gradually. Unfortunately, the effects of the disease are confusing. Many patients show no symptoms or suffer from mild and moderate symptoms, typical for other common diseases. Others, mostly elderly and comorbid, need hospitalization, including intensive care. The statistics are incomplete, especially as regards the Covid-19 latency. Unsurprisingly under these conditions, opinions about this disease’s seriousness diverge significantly also among physicians and other experts, not to talk about the general public. This disagreement undermines effective government response.   

/4/ The pandemic raises numerous questions about medical and healthcare laws and their implementation. The contact tracing, quarantines, isolations, and mandatory treatment are frontline.  Available testing is necessary. Countries needed to mobilize their healthcare practitioners, who face extreme and chronic overwork. There were shortcomings in protective material, alleviated with its control. Existing pharmaceuticals mitigate severe symptoms in emergency regimes. Adequate coordination of healthcare and its sufficient financing is essential. The new contagious disease requires swift research. Development of vaccines accelerated, and we start to discuss the rules for distribution and eventual incentives if mandatory vaccination were unfeasible. Even the funerals of people deceased for Covid-19 faced hygienic restrictions.  

/5/ Covid-19 as the disease and anti-epidemic measures respectively, however, affect the entire society and economy of most nations. Countries introduced, relaxed, and reintroduced unprecedented lockdowns. Restrictions suppressed international and curtailed intrastate mobility. Even visits in local settings are subject to limitations. Somatic distancing shall limit the contagion. Facemasks have become obligatory. The global economy suffers abrupt changes, especially transportation, hotels, restaurants, culture, or sport. Enterprises face immense losses, while people suffer from unemployment. Countries alleviate sharp economic consequences with subsidies, which, however, become a burden for the treasury. Schools closed for weeks and months, and the pandemic thus triggered planetary educational experiment with distant education.

/6/ Many countries, including Czechia, introduced and prolonged the state of emergency. Pandemic as emergency contributed to the dominance of the executive branch. Parliamentary scrutiny reduced. Nevertheless, further months show limits of the legitimacy of executive law-making. We thus plead for lex / codex Covid-19. The pandemic exposes an uneasy relation between expertise and politics. The anti-epidemic response is inherently political, especially if physicians and other scientists disagree, and the general public has a broad palette of views. Countries postponed some elections and permitted mail ballots in more cases. Despite regional differences, the response is homogenous in Czechia, contrary to federations and large populous countries. 

/7/ The Covid-19 pandemic sparked unplanned competition of two hundred countries in several disciplines: infection rates, the performance of healthcare reflected in fatality rate, and tackling socioeconomic caused by the pandemic and anti-epidemic restrictions. The West spectacularly failed if compared to the Far East, where the disease originated. Czechia succeeded in spring but failed in autumn for a sharp rise of cases and fatalities. We discuss the different performance of male and female leaders. The pandemic shatters international relations. When discussing the Covid-19 pandemic laws, we can discuss the competition of legal systems. Czechia suffers from persistent formalism, nihilism, and lability of its law influenced by contradictory impulses from abroad. Emergency exposes its shortcomings. The World Health Organisation went to the spotlight. The European Union, which already faces several parallel crises, resembles a comorbid patient who frequently succumbs to this and other diseases, with frozen cross-border movement. Supranational technocrats can hardly take over public health issues.   

/8/ Countries tackle the Covid-19 pandemic with unprecedented restrictions. Many call for their scrutiny with fundamental rights and economic freedoms in cross-border movements. The Covid-19 pandemic poses new challenges for equality and justice triggered by quarantines, isolations, mobility, and eventual vaccination. Freedom of speech is essential for discussion, even if speculations, conspiracy theories proliferate, and selfishness are exposed. The Covid-19 pandemic challenges our notion of equality with restrictions applied to patients and suspects and eventual immunity privileges. We shall discuss the role of constitutions, international catalogues of fundamental rights and international treaties liberalizing trade and mobility, the courts adjudicating on individual rights and freedoms,  and lawyers during this type of emergency.

/9/ Tackling the Covid-19 pandemic requires suppression and sanctioning of behaviour being standard one year ago. Czechia combines threat with severe sanctions with passivity. The West is reluctant to intrude into privacy and consequences for interpersonal relations. The pandemic is unprecedented in its impact on affluent and hedonist society where many people engage in non-essential economic activities curtailed with the pandemic and related restrictions. Unfortunately, the Covid-19 pandemic escalates existing socio-political tensions, which hinders the pursuit of public health protection as a concretization of public interest. We shall question prevalent liberalism in politics and individualism in Western society. Eradication of the disease seems implausible and herd immunity questionable. Many perceived climate change as the most serious and declared an emergency in the last years. The pandemic could trigger unrest, societal and wars are not implausible.

Podrobnosti článku

Jak citovat
Křepelka, F. (2020). Právo pandemie covidu-19: náčrt celkového obrazu. Law of the Covid-19 Pandemic: A Sketch of the Whole Picture. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 10(2), 1–70. Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/201
Sekce
Články

Reference

ALCHON, Suzanne Austin. A Pest in the Land: New World Epidemics in a Global Perspective. Albuquerque: University of New Mexico Press, 2003.

ALEXIS, Robert. Lessons from New Zealandʼs COVID-19 outbreak response. The Lancet – online first. Dostupné z: <https://doi.org/10.1016/S2468-2667(20)30237-1>.

ARCURI, Alessandra – VIOLI, Federica – PAULINI, Sophia – TRIEFUS, Stephanie. Investment Law in Corona Times: How Myths Fuel Injustice. VerfassungsBlog [online]. 17. 6. 2020. Dostupné z: <https://verfassungsblog.de/investment-law-in-corona-times-how-myths-fuel-injustice/>.

AYASCH, Esther. COVID-19 eine Renaissance für §§ 178, 179 StGB. Zeitschrift für Gesundheitsrecht. 2020, 2, s. 53–57.

BOBEK, Miroslav - CÍLEK, Václav - DRBAL, Karel - GAJDA, Jan - HÁLA, Martin - HOGENOVÁ, Anna - HOLUB, Petr - HONZÁK, Radkin - HOSTOMSKÝ, Zdeněk - HRONOVÁ, Tereza - KOMÁREK, Stanislav - KONVALINKA, Jan - KOPECKÁ, Martina Viktorie - LEIEROVÁ, Martina - LIPOLD, Jan - MACHALA, Ladislav - NERUDOVÁ, Danuše - VÁCHA, Marek. Doba koronavirová. Praha: Nakladatelství Zeď, 2020.

BONADIO, Enrico – BALDINI, Andrea. COVID-19, Patents and the Never-Ending Tension between Proprietary Rights and the Protection of Public Health. European Journal of Risk Regulation. s. 390-395.

CALLAWAY, Ewen. Russiaʼs fast-track coronavirus vaccine draws outrage over safety. Nature. 2020, Vol. 584, August, s. 334–335.

ČAPEK, Karel. Válka s Mloky. 20. vydání. Praha: Československý spisovatel, 1981.

ČAPEK, Karel. Dramata: Loupežník – R.U.R. – Věc Makropulos – Bílá nemoc – Matka. Praha: Československý spisovatel, 1994.

DIENSTBIER, Jakub – DERKA, Viktor – HORÁK, Filip. Ústavnost mimořádných opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Právník. 2020, č. 5, s. 417–432.

DOSHI, Peter. Covid-19: Do many people have pre-existing immunity? British Medical Journal. 2020, s. 370 (zveřejněno 17. 9. 2020). Dostupné z: <https://doi.org/10.1136/bmj.m3563>.

DOWDY, Avid – D’SOUZA, Gypsyamber. COVID-19 Testing: Understanding the “Percent Positive”. John Hopkins Bloomberg School of Public Health, Covid-19 School of Public Health Experts. 10. 8. 2020. Dostupné z: <https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/covid-19-testing-understanding-the-percent-positive.html>.

DROSTEN, Christian. SARS. Weltreise eines neuen Virus. Biologie in unserer Zeit. 2003, Bd. 33, Nr. 4, s. 212– 213.

DENEEN, Patrick J. Proč selhal liberalismus. Praha: Academia, 2019.

DRAŠTÍK, Antonín a kol. Lex Covid (č. 191/20 Sb., č. 209/2020 Sb., č. 210/2020 Sb.) – komentář. Wolters Kluwer, 2020.

DUDDEN, Alexis – MARKS, Andrew. South Korea took rapid, intrusive measures against Covid-19 – and they worked. Guardian.com. 20. 3. 2020. Dostupné z: <https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/20/south-korea-rapid-intrusive-measures-covid-19>.

FOURNIER, Théo – MEYER-RESENDE, Michael et al. Phase two of covid-19 responses across the EU – the rule of law stress test continued. Democracy Reporting International. 27. 7. 2020. Dostupné z: <https://democracy-reporting.org/dri_publications/phase-two-of-covid-19-responses-across-the-eu-the-rule-of-law-stress-test-continued/>.

FRIEHE, Matthias. Was heißt hier immun?: Quarantäne, Bundestagsabgeordnete und die Funktionsfähigkeit des Parlaments. VerfassungsBlog [online]. 11. 3. 2020. Dostupné z: , DOI: 10.17176/20200311-165331-0.

GORBALENYA, Alexander E. et al. (CORONAVIRIDAE STUDY GROUP OF THE INTERNATIONAL COMMITTEE ON TAXONOMY OF VIRUSES). The species Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus: classifying 2019- nCoV and naming it SARS-CoV-2. Nature mikrobiology. 2020, Vol. 5, 4, s. 536–544. Dostupné z: <https://doi.org/10.1038/s41564-020-0695-z>.

GREENHALGH, Trisha – SCHMID, Manuel B. – CZYPIONKA, Thomas – BASSLER, Dirk – GRUER, Laurence. Face masks for the public during the covid-19 crisis. BMJ. 2020, 369. Dostupné z: <https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1435>.

HAMPSHIRE, Adam et al. Cognitive deficits in people who have recovered from COVID-19 relative to controls: An N=84,285 online study. MedRxiv. 2020, 20. 10. 2020. Dostupné z: doi: https://doi.org/10.1101/2020.10.20.20215863.

HEINSONN, Gunnar. Söhne und Weltmacht. Terror im Aufstieg und Fall der Nationen. Zürich: Orell und Füssli, 2003.

HORA, Petr. Toulky českou minulostí. 2. díl. Praha: Práce, 1991.

HUBÁČEK, Petr. Nově popsaný koronavirus SARS-Cov-2 a jeho biologické souvislosti. Farmakoterapeutická revue. 2020, roč. 5, Suppl. 1, s. 15–16.

HUI, Mary. Why won’t the WHO call the coronavirus by its name, SARS-CoV-2? Quartz. 18. 3. 2020. Dostupné z: <https://qz.com/1820422/coronavirus-why-wont-who-use-the-name-sars-cov-2/>.

JACKSON, Emily. Medical Law. Text, Cases and Materials. Oxford University Press, 2006.

KATNITSCHIG, Matthew. Coronavirus: The incompetence pandemic. Politico.eu. 16. 3. 2020. Dostupné z: <https://www.politico.eu/article/coronavirus-europe-incompetence-pandemic/>.

KING, Stephen. The Stand. 1990. (český překlad Tomáše Zábranského KING, Stephen. Svědectví. Praha: BetaDobrovský, 2008).

KISCHEL, Uwe. Rechtsvergleichung. C. H. Beck, 2015.

KLAFKI, Anika. Wer bekommt den knappen Covid-19-Impfstoff?: Iustitia Distributiva und die rechtlichen Fallstricke medizinischer Priorisierungsentscheidungen. Verfassungsblog [online]. 22. 9. 2020. Dostupné z: <https://verfassungsblog.de/wer-bekommt-den-knappen-covid-19-impfstoff/>.

KOLDINSKÁ, Kristina – TOMEŠ, Igor – KŘEPELKA, Filip (eds). Sociální právo EU. Praha: Wolters Kluwer, 2017.

KOUDELKA, Zdeněk. Nouzové zákonodárství a roušky. Právník. 2020, č.12, s. 956-968.

KRÝSA, Ivo – KRÝSOVÁ, Zdena. Zákon o ochraně veřejného zdraví: komentář. Wolters Kluwer, 2016.

KŘEPELKA, Filip. Složité a zdlouhavé propojování zdravotnictví v Evropské unii. Časopis zdravotnického práva a bioetiky. 2014, č. 3, s. 1–43.

KŘEPELKA, Filip. Public Interest, Public Health and the Covid-19 Pandemic. In: POTÁCS, Michael – TICHÝ, Luboš. Public Interest in Law. Intersentia. 2021, s. 347–366.

LOVELOCK, James. Gaia: živoucí Planeta. Praha: Mladá fronta, 1994.

MAYER-LADEWIG, Jens – NETTESHEIM, Martin – RAUMER, Stefan. EMRK. Europäische Menschenrechtekonvention. Handkommentar. 4 vydání. Basel: Helbing Lichtenhahn Verlag, 2017.

MELZER, Filip. Covid-19: poskytování náhrad za újmy vyvolané krizovými opatřeními. Bulletin advokacie. 2020, č. 4, s. 13–22. Dostupné též z: <https://advokatnidenik.cz/2020/03/23/poskytovani-nahrad-za-ujmy-vyvolane-krizovymi-opatrenimi-v-prubehu-koronavirove-pandemie/>.

MELZER, Filip. Poskytování náhrad za újmy vyvolané opatřeními Ministerstva zdravotnictví po jejich zrušení. Advokátní deník online. 21. 5. 2020. Dostupné z: <https://advokatnidenik.cz/2020/05/21/poskytovani-nahrad-za-ujmy-vyvolane-mimoradnymi-opatrenimi-ministerstva-zdravotnictvi-po-jejich-zruseni/>.

MICHÉA, Jean-Claude. Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu. Praha: Masarykova dělnická akademie, 2019.

O’LEARY, Naomi. The West has failed – US and Europe have made a mess of handling the crisis. Irishtimes.com. 31. 10. 2020. Dostupné z: <https://www.irishtimes.com/opinion/the-west-has-failed-us-and-europe-have-made-a-mess-of-handling-the-crisis-1.4395473>.

OLIVARIUS, Kathryn. The Dangerous History of Immunoprivilege. The New York Times. 12. 4. 2020. Dostupné z: <https://www.nytimes.com/2020/04/12/opinion/coronavirus-immunity-passports.html>.

PAN, An et al. Association of Public Health Interventions With the Epidemiology of the COVID-19 Outbreak in Wuhan, China. Journal of the American Medical Association. 2020, Vol. 323, No. 19, May 19, s. 1915–1923. Dostupné z: doi: 10.1001/jama.2020.6130.

PHILLIPS, Nicky – CYRANOSKI, David – MALLAPATY, Smriti. A leading coronavirus vaccine trial is on hold: scientists react. Nature. 2020, Sep 9. Dostupné z: doi: 10.1038/d41586-020-02594-w. Epub ahead of print. PMID: 32908295.

POLÁČEK, Karel. Bylo nás pět. Praha: SNKL, 1958.

PUEYO, TOMÁS. Coronavirus: the Hammer and the Dance. Dostupné z: <https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56>.

RUBIN, Rita. As Their Numbers Grow, COVID-19 "Long Haulers" Stump Experts. Journal of American Medical Association. 2020, Sep 23. Dostupné z: doi: 10.1001/jama.2020.17709. Epub ahead of print. PMID: 32965460.

REICH, Warren T. (ed.). Encyclopedia of Bioethics. 2. vydání. New York: Macmillan, 1995. (BEAUCHAMP, D. E. Philosophy of Public Health. In: Encyclopedia of Bioethics, s. 2161‒2165. GRAD, Frank P. Philosophy of the Law of Public Health. In: Encyclopedia of Bioethics, s. 2173‒2177).

RIPPERGER, Tyler J. et al. Orthogonal SARS-CoV-2 Serological Assays Enable Surveillance of Low Prevalence Communities and Reveal Durable Humoral Immunity. Immunity. 2020, Vol. 53, Iss. 5, s. 925–933. Dostupné z: doi: https://doi.org/10.1016/j.immuni.2020.10.004.

SHEN, Changxing et al. Comparative Analysis of Early-Stage Clinical Features Between COVID-19 and Influenza A H1N1 Virus Pneumonia. Front Public Health. 2020, Vol. 8, Art. 206, May 15. Dostupné z: doi: 10.3389/fpubh.2020.00206. PMID: 32574297; PMCID: PMC7243732.

SHIBO, Iang et al. A distinct name is needed for the new coronavirus. The Lancet. 2020, Vol. 395, Iss. 10228. Dostupné z: <https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30419-0>.

SOMVICHIAN-CLAUSEN, Austa. Coutries led by women have fared better against coronavirus. Why? TheHill.com. 18. 4. 2020. Dostupné z: <https://thehill.com/changing-america/respect/equality/493434-countries-led-by-women-have-fared-better-against>.

ŠTEFAN, Marek – GREBENJUK, Vyacheslav. Terapeutické možnosti infekce covid-19. Farmakoterapeutická revue. 2020, roč. 5, Suppl. 1, s. 65–68.

TALEB, Nassim. Černá labuť: následky vysoce nepravděpodobných událostí. Litomyšl: Paseka, 2011.

TILLET, Richard L. et al. Genomic evidence for reinfection with SARS-CoV-2: a case study. The Lancet Infectious Diseases [online]. 2020, Oct 12. Dostupné z: <https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30764-7.

ŠUSTEK, Petr – HOLČAPEK, Tomáš – ŠOLC, Michal. Doporučení pro tzv. off-label použití léčivých přípravků pro pacienty s COVID-19. Anesteziologie a intenzivní medicína. 2020, Vol. 31, č. 3, s. 119-123.

VIKARSKÁ, Zuzana: Czechs and Balances – If the Epidemiological Situation Allows… Verfassungsblog [online]. 20. 5. 2020. Dostupné z: <https://verfassungsblog.de/czechs-and-balances-if-the-epidemiological-situation-allows/>, DOI: https://doi.org/10.17176/20200520-133608-0.

VOGT, Paul Robert. COVID-19 – eine Zwischenbilanz oder eine Analyse der Moral, der medizinischen Fakten, sowie der aktuellen und zukünftigen politischen Entscheidungen. Gastkommentar von Prof. Dr. med. Dr. h. c. Paul Robert Vogt. Die Mittelländische Zeitung [online]. 9. 4. 2020. Dostupné z: <https://www.mittellaendische.ch/covid-19-analysen-von-prof-dr-med-dr-h-c-paul-robert-vogt/covid-19-eine-zwischenbilanz-oder-eine-analyse-der-moral-der-medizinischen-fakten-sowie-der-aktuellen-und-zukünftigen-politischen-entscheidungen/#gsc.tab=0>.

WALTZER LEAVITT, Judith. Typhoid Mary. Boston: Beacon Press, 1996.

WONDRÁK, Eduard. Historie moru v českých zemích: o moru, morových ranách a boji proti nim, o zoufalství, strachu a nadějích i o nezodpovězených otázkách. Praha: Triton, 1999.