K některým aktuálním otázkám problematiky transgenderu

Obsah hlavního článku

Mgr. Martina Máchová

Abstrakt

Cílem této práce je upozornit na některé bioetické obtíže spojené s tématem transsexuality a přijetí sebe sama, a to především u dětí a dospívajících. Stále více mladých lidí s pohlavní dysforií vyhledává lékařskou pomoc.[1] U mladistvých a dospívajících je téma transgenderu velmi aktuální, zejména v kontextu nalézání a přijetí sebe sama a své tělesnosti. Pokroky v medicíně a schválené zákony umožňují začít změnu pohlaví již ve velmi raném věku.[2] Některá data naznačují příznivý vliv hormonální terapie na pozdější život transgender osob, kterou podstoupili léčbu jako mladiství, ve srovnání s těmi, kteří léčbu zahájili v pozdějším věku.[3] Zároveň se ukazuje možná souvislost s příspěvky na sociálních sítích o změně pohlaví a počtu mladistvých, kteří po jejich zhlédnutí o změnu pohlavní identity žádají.[4]


Identifikace základních problémů a odborný náhled na toto téma zpracovaný do edukačních materiálů či poradenství ve školách by měly přispět ke zvýšení povědomí o této problematice ve veřejném prostoru a zmírnit tak některé negativní dopady sociálních sítí na vzrůstající počet mladistvých s pohlavní dysforií.


Tyto kroky by pomohly zorientovat se v daném tématu jak dětem, tak jejich pečujícím osobám vidět případný problém s dostatečným respektem k možné diverzitě lidské populace, a zároveň zohlednit všechny možné příčiny pohlavní dysforie.[5]


Je třeba rozpracovat metodický přístup jak situaci ohledně povědomí o poruchách pohlavní identity předat cílovým skupinám a nalézt hranici mezi přijetím sebe sama a hledáním řešení svých problémů v jinakosti.


 


[1] PANG, K. C. – HOQ, M. – STEENSMA, T. D. Negative Media Coverage as a Barrier to Accessing Care for Transgender Children and Adolescents. JAMA Network Open. 2022, Vol. 5, No. 2, p. e2138623. DOI:10.1001/jamanetworkopen.2021.38623.


[2] Access to sex reassignment surgery. In: The European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) [online]. Dostupné na: <https://fra.europa.eu/en/publication/2017/mapping-minimum-age-requirements-concerning-rights-child-eu/access-sex-reassignment-surgery> [cit. 2022-01-29].


[3] DOTINGA, R. Hormone therapy in transgender teens linked to better adult mental health. In: Medscape [online]. 25. 1. 2022 [cit. 2022-02-03]. Dostupné na: <https://www.medscape.com/viewarticle/967250>


[4] INDREMO, M. et al. Association of media coverage on transgender health with referrals to child and adolescent gender identity clinics in Sweden. JAMA Network Open. 2022, Vol. 5, No. 2, p. e2146531. DOI: 1 0.1001/jamanetworkopen.2021.46531. PMID: 35107572.


[5] Doporučený postup péče o děti a dospívající s poruchami pohlavní identity definuje pohlavní dysforii takto: „Pohlavní (rodová, genderová) dysforie vyjadřuje diskomfort či stres, způsobovaný rozporem mezi pohlavní identitou dítěte nebo dospívajícího a jeho pohlavím biologickým. Pohlavní dysforie v dětství nemusí přetrvávat do dospělosti, u některých dětí s nástupem puberty však tyto pocity sílí a stupňují se. Relativně častý je pak souběh pohlavní dysforie v dětství a dospívání  s úzkostnými a depresivními poruchami.”


SEXUOLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP. Doporučený postup péče o děti a dospívající s poruchami pohlavní identity (GID) [online]. Available on: <https://www.sexuologickaspolecnost.cz/materialy-ke-stazeni> [cit. 2022-01-28].

Podrobnosti článku

Jak citovat
Máchová , M. (2023). K některým aktuálním otázkám problematiky transgenderu. Časopis zdravotnického práva a Bioetiky, 12(2). Získáno z https://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/239
Sekce
Články